Symposium Rampjaar 1672

Betekende het Rampjaar 1672 het einde van de Gouden Eeuw? Tijdens het op 1 november 2019 door Willy de Zoete, gedeputeerde voor Zuid-Holland, geopende jaarlijks Oude Hollandse Waterlinie symposium is getracht daar het antwoord op te geven. Het jaarlijks terugkerende symposium wordt mede mogelijk gemaakt door de provincie Zuid-Holland, door een bijdrage uit de erfgoedlijn Oude Hollandse Waterlinie.De nasleep, en niet de oorlog zelf
In de Sint-Janskerk in Gouda ging de bekende historicus Luc Panhuysen in op de gevolgen van de Frans-Duits-Engelse aanval op de Republiek. Maar hij trachtte ook antwoord te vinden op de vraag: ‘kwam de Gouden Eeuw plots ten einde, of was het afdruipen van de agressors juist een hoogtepunt in deze periode’?
Andere onderwerpen die belicht werden tijdens het symposium waren ‘de godsdienststrijd in het Rampjaar’, ‘de rol van Gouda en andere garnizoenssteden’ en de ‘museale verbeelding van de Waterlinie’.
In opdracht van Stichting De Oude Hollandse Waterlinie maakte ik van dit symposium een video-impressie